0

Ai scăpat telefonul în apă? Iată ce trebuie faci ca să nu rămâi fără telefon de sărbători!

Cei care au achiziționat iPhone X sau unul din ultimele modele de  smartphone de la Samsung nu trebuie să-și facă probleme dacă îi prinde ploaia vorbind la telefon… nici chiar pentru telefonul scăpat în apă. Pentru ceilalți, neplăcutul incident poate reprezenta un real motiv de stres. În plus, metodele neinspirate de remediere pot duce la deteriorarea iremediabilă a dispozitivului.

Ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci dacă ai scăpat telefonul în apă?

În panica creată, atunci când scapă telefonul în apă, cei mai mulți îl deschid imediat. Evident, vor să vadă dacă mai funcționează. Din păcate, decizia de a deschide telefonul imediat după ce a fost scos din apă este crucială pentru viitorul dispozitivului. În cazul în care telefonul nu s-a închis în scurta sa plonjare acvatică, este indicat să-l închideți imediat și apoi să scoateți bateria (acolo unde este cazul). Nici cartela și nici cardul microSD nu trebuie lăsate în telefon. Acestea se pot deteriora iremediabil. Se pot pierde date importante, contacte din agendă sau fotografii.

Ai scăpat telefonul în apă? Nu foehn, nu cuțit, nu orez…

Este recomandat să ajungi urgent la service cu telefonul. Până atunci, poți să folosești șervețele de hârtie pentru ca apa să se absoarbă. Atenție! Telefonul dumneavoastră este inofensiv! Nu folosiți vârful cuțitului! Nu sunt indicate nici alte ustensile despre care credeți că sunt potrivite pentru a desface telefonul. Puteți atinge componente importante și daunele se vor amplifica. O sursă de căldură este binevenită, dar nu uscatul cu foehnul direct pe componente. Este posibil ca presiunea puternică a aerului să producă mai mult rău, decât bine.

Este adevărat… orezul are numeroase beneficii. Totuși, se pare că cei mai mulți utilizatori care au încercat trucul „punga cu orez” au dat greș. Nu se știe dacă de vină e calitatea orezului sau poate că totul depinde de cât de departe s-a infiltrat apa în telefon.

… și nu congelator!

Nici cei care au ales metoda „congelatorul” nu au avut succes. După ce internetul răspândea „foehnul” sau „punga cu orez” ca soluții miraculoase pentru salvarea telefonului care a căzut în apă, au apărut și alte soluții. Au urmat cei care au demontat vechile mituri… propunând alternativa „congelatorul”. Inițiatorii acestei metode au susținut că soluția aerului cu presiune mare (foehnul) este complet neinspirată. Aceasta poate fi la fel de dăunătoare precum punga de orez. În schimb, ei susțin că 20 de minute la congelator ar fi ideale pentru rezolvarea problemei. După cele 20 de minute de congelare – spun inițiatorii metodei – telefonul ar trebui să pornească… ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. În continuare, ei spun că există și posibilitatea ca telefonul să nu pornească după cele 20 de minute la congelator… iar în acest caz, utilizatorul ar trebui să repete procedura.

Nu se știe care sunt principiile și argumentele inițiatorilor acestor metode… cert este că numărul celor care au fost nevoiți să-și arunce telefonul „congelat” la gunoi, a fost destul de mare.

Soluții practice, cu rezultate reale, pentru telefonul scăpat în apă

Dacă te afli în ipostaza nu tocmai fericită de a-ți fi scăpat telefonul în apă și nu vrei să stai fără telefon, mai ales că se apropie sărbătorile, cea mai sănătoasă soluție este aceea de a te adresa unui service cât mai repede. Este indicat să nu treacă mai mult de 48 de ore de la incident. Este esențial ca telefonul să fie închis, pentru a evita scurtcircuitele.

Dacă, totuși… faceți parte din acele persoane pentru care scăparea telefonului în apă s-a transformat dintr-un incident, într-un obicei… atunci ar trebui să luați în calcul achiziționarea unui telefon cu un grad de rezistență mai mare la apă.