iPhone X și emisia de dioxid de carbon
Pentru că trendul actual este acela al produselor ecologice, compania Apple susține că și-a ales cu grijă componentele din care s-a construit ediția aniversară – iPhone X. Pe pagina oficială, Apple a publicat un raport în care explică natura materialelor folosite pentru iPhone X, subliniind faptul că noul smartphone a obținut din partea EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool), titlul de „Gold”.
Trăim vremuri în care conștientizăm confortul tehnologiei moderne. Pe de altă parte, încercăm să găsim mereu modalități prin care să menținem calitatea mediului. Dacă până acum i-a promovat inovațiile tehnologice, astăzi, într-un material de patru pagini, Apple explică compoziția celebrei ediții aniversare.
Iată câteva elemente pe care Apple le punctează în document, considerându-le destul de importante în păstrarea calității mediului:
- Display fără arsenic;
- Nicio prezență de PVC;
- Nicio prezență de mercur;
- Nicio prezență de beriliu;
- Oțel inoxidabil reciclabil;
- Ambalaje făcute din fibre 100% naturale, din păduri gestionate în mod responsabil, bambus sau hârtie reciclabilă.
În alte materiale anterioare, Apple precizează faptul că simpla teoretizare a protejării mediului nu face ca starea acestuia să se îmbunătățească. Este nevoie să se plece de la mentalitatea conceperii produsului. iPhone X este – și din acest punct de vedere – un smartphone al viitorului. Aceasta este opinia companiei.
Pe de altă parte, cu mult înainte ca iPhone X să apară, multe asociații de protejare a mediului au avertizat asupra pericolului emisiei destul de ridicate a dioxidului de carbon.
În raportul prezentat de Apple, datele arată faptul că în întreaga durată de viață a unui iPhone X se emite o cantitate de 79 kg de CO2. Din aceasta, 80% se produce în timpul producției, 17% în procesul de utilizare, 2% la transport și 1% reciclare.
Cel mai mare nivel de CO2 produs a fost în cazul smartphone-ului iPhone 6 (110 kg). Cu siguranță, iPhone X produce mai puțin CO2 decât iPhone 6. Cu toate acestea, dacă ne gândim la numărul de smartphone-uri iPhone comercializate în ultimii patru ani, deducem că emisia de CO2 este și ea într-o continuă creștere.
„Este imposibil să construiești un aparat electronic care să fie prietenos cu mediul”, spune Kyle Wiens, CEO la iFixit. Totuși, nu este un lucru imposibil de realizat, iar Apple a demarat deja cercetările în acest sens. Compania a început să investească din ce în ce mai mult în găsirea și gestionarea metodelor de reciclare a materialelor. Apple are în vedere și programe care să antreneze și clienții în procesul de întreținere a mediului.
Greenpeace este de părere că din 2007 și până acum s-au fabricat 7,1 bilioane de smartphone-uri. Acest lucru poate fi devastator pentru ecosistem. Unii s-au grăbit să-i catalogheze pe cei de la Apple ca fiind indiferenți față de mediu. Alții au apreciat interesul din ce în ce mai mare pe care compania îl are pentru dezvoltarea programelor de reciclare. Să nu uităm că utilizarea smartphone-urilor este o etapă esențială în procesul evolutiv al tehnologiei. Așadar Apple nu face decât să caute modalitatea prin care să împace progresul cu respectarea mediului.
Surse: apple.com, marketwatch.com.