Conturi importante pe internet
Existenta noastra este din ce in ce mai virtuala si mai complicata. Avem multe adrese de email, conturi, parole si toate se amesteca in capul nostru. Nu reusim sa le retinem si nici sa intelegem de care avem nevoie si de care nu, ce sa facem cu ele. In acest amestec ajungem sa luam decizii emotionale, in momentele cele mai nefericite: facem un cont doar in momentul in care suntem obligati si nu retinem de ce l-am facut. Cred ca o intelegere “de sus” a infrastructurii care sustine existenta noastra virtuala poate ajuta si incerc sa prezint mai jos perceptia mea asupra fenomenului.
Exista trei nivele de conturi: 1. Identitate, 2. Infrastructura, 3. Utilitare. Sa le luam pe rand:
1. Identitate. In ziua de astazi, desi in fata autoritatilor de identificam cu un buletin (personal ID), din ce in ce mai mult identitatea noastra este legata de alte elemente: numar de telefon (inca prezent in US) si email. Internetul ne cunoaste ca fiind o adresa de email. Deci avem nevoie toti de o adresa de email personala, pe care sa o pastram si sa o folosim “pentru totdeauna”. Ne va reprezinta si ne va identifica in toata lumea virtuala. Poate fi o adresa de gmail, yahoo, hotmail, outlook, .me, o adresa legata de un domeniu personal de tip @numelemeu.net, orice. Dar trebuie sa avem o adresa de email personala si aceasta este cel mai important “asset” pe care il detinem in lumea virtuala.
Securitatea acestui email este vitala, “furtul emailului” fiind unul din lucrurile cele mai rele care ti se pot intampla. Oricat de paranoic esti aici nu este suficient.
2. Infrastructura. Sunt trei conturi de infrastructura pe care oricine trebuie sa le aiba: Apple, Microsoft, Google. Sunt cei trei producatori de sisteme de operare pe care in principiu le vei folosi, care producatori au pretentia sa ai un cont la ei. Orice “device” iti cumperi in ziua de astazi, esti obligat sa ai cont la unul din cei trei. Telefoane (iPhone, Android, Windows), calculatoare (Mac, Chrome, Windows), tablete, ceasuri, etc… Deci ar trebui sa ne facem timp la un moment dat sa ne facem cele trei conturi si sa le retinem/tratam ca fiind ceva special.
In plus, fiecare din aceste conturi va incerca sa ne controleze cat mai mult din viata. Avandu-le pe toate, va trebui sa decidem daca si ce anume gestionam cu fiecare din ele. Carti de credit, alte aplicatii, filme, muzica, maps, securitate…
Fiecare dincele trei conturi are cate un control panel (appleid.apple.com ,google.com/dashboard , account.microsoft.com ) in care putem vedea si controla ce se intampla.
Fiecare din aceste conturi este bazat pe emailul “ID”. Daca vrei sa fii paranoic, ai cate un email separat pentru fiecare din conturi. Fara sa fii paranoic ar trebui sa ai cate o parola separata (si separata de parola emailului), pe care sa o schimbi relativ des.
3. Utilitare. Orice alt cont este din zona “front-end”, utilitare. Exista doua mai importante (Amazon si Facebook) despre care cred ca toata lumea trebuie sa aibe si se apropie ca mod de gestiune de conturile de infrastructura. Si mai exista probabil pentru fiecare dintre noi inca 200 de conturi la magazinele online preferate sau alti furnizori de servicii. Este o alegere de “privacy” daca pentru aceste conturi sa folosim unul din conturile de infrastructura (avantaj: mai putine conturi
de gestionat / dezavantaj: le dai acces la mai multe date decat ai putea vrea).
În caz ca nu reușești să îți creezi cele mai importante conturi , poți apela oricând la echipa Glassgsm.