0

Inovațiile iPhone ar putea înlocui pașaportul și buletinul

Într-o lume în care progresul tehnologic se desfășoară cu o viteză uluitoare, n-ar trebui să ne mai mire nimic… nici măcar faptul că într-un viitor relativ scurt, iPhone și Apple Watch ar putea să ne înlocuiască buletinele, pasapoartele, dar și alte documente cu rol de identificare emise chiar de autoritățile guvernamentale.

Se pare că zilele trecute, Apple a înregistrat un brevet de invenție pentru un proiect care conține câteva aplicații speciale, care pot înregistra aceste documente în format digital. Pentru citirea și stocarea chip-urilor de la pașapoartele în format electronic, dar și a altor documente de identificare, iPhone va folosi NFC. Pașapoartele electronice conțin un chip similar celui inclus în cardul de credit. Acesta cuprinde date precum numele și data nașterii, dar și alte informații personale. Toate acestea, ar putea fi stocate, într-un viitor nu foarte îndepărtat, într-o aplicație.

Cât despre Apple, aplicația Wallet este cea care permite deja stocarea unei game variate de informații în iPhone și Apple Watch. De aici, până la extinderea funcționalității pentru operarea documentelor de identificare, nu mai e decât un simplu pas, pe care, cu siguranță, americanii îl vor face.

Brevetul de invenție descrie iPhone ca având capacitatea de a face aceleași citiri pe care autoritățile le fac în momentul verificării informațiilor din chip-ul unui pașaport. Pentru ca acest proiect să fie îndeplinit cu succes, este necesar ca Apple să aibă o colaborare strânsă cu autoritățile. În acest mod, implementarea unei astfel de funcții în iPhone, ar deveni nu numai un trend, ci și o excelentă idee care ne-ar scuti de purtarea documentelor fizice în clasicul portofel.

Iată cum, perpetua mișcare ascendentă a progresului transformă iPhone-ul într-un gadget extrem de util. Mai mult decât atât, există și țări în care acesta permite chiar și renunțarea la cardurile bancare fizice. Anul trecut au existat zvonuri potrivit cărora, pe lângă carduri, Apple Wallet ar putea stoca copii ale permisului de conducere.

Este posibil ca această aplicație să poarte denumirea de „iPhone Passport”, însă este – pentru moment – doar o ipoteză. Alte zvonuri referitoare la noul model de iPhone spun că acesta va avea un sistem de deblocare pe baza unei camere cu infraroșu, care va scana fața utilizatorului.

Se pare că tehnologia aceasta este una asemănătoare cu cea de la Samsung la Galaxy S8. Se va renunța la sistemul folosit până acum pentru securizarea accesului pe iPhone prin scanarea digitală prin TouchID.  Sistemul BiometricKit va permite camerei digitale să fie utilizată și pentru efectuarea altor funcții, precum măsurarea ritmului cardiac.

De la stocarea datelor medicale, până la a prelua funcțiile portofelului fizic și a înlocui varianta clasică a documentelor de identitate, pare o cale destul de lungă. N-ar trebui să uităm faptul că există numeroase invenții care, deși par geniale, nu rămân decât la stadiul de proiect. Totuși, astăzi, progresul tehnologic face ca totul să fie posibil… sau cel puțin să pară astfel.

Surse: appleworld.today, theverge.com.