0

iPhone X – prețuri și controverse

La zece ani de la lansarea pe piață a primului smartphone, compania Apple a prezentat ieri seară versiunile îmbunătățite ale modelelor de iPhone, dar și ediția aniversară. După ce primul smartphone a fost vândut, în decursul anilor, în peste 1,2 miliarde de exemplare, ediția aniversară – numită iPhone X – revoluționează și ea lumea tehnologiei mobile actuale, prin inovațiile pe care Apple le-a implementat.

Nu se știe cu precizie care vor fi prețurile vehiculate în România pentru acest model, însă se știe că va fi pus în vânzare după data de 3 noiembrie.

Totuși, prețul unui iPhone X nu mai este o necunoscută absolută. În Germania telefonul se va vinde cu prețuri care încep de la 1149 euro. Se estimează că în România, un iPhone X ar putea varia între 5 500 și 6200 lei, iar precomenzile vor putea fi făcute începând cu data de 27 octombrie.

Una dintre inovațiile pe care compania Apple le-a implementat pe acest model, este încărcarea rapidă, despre care reprezentanții companiei nu au prezentat foarte multe detalii la evenimentul de ieri.

Încărcarea cu 50% a bateriei unui iPhone X sau a unui iPhone 8 se poate realiza în 30 de minute. Pentru acest lucru este nevoie de un încărcător special. Cu alte cuvinte, clienții Apple nu vor putea folosi încărcătorul regăsit în cutia iPhone-ului, pentru încărcarea rapidă.  Pentru ca încărcarea să se realizeze rapid, este necesar un încărcător USB-C. Compania Apple vinde aceste piese cu prețuri destul de mari, însă performanțele sunt pe măsură.

Astfel, iPhone X și iPhone 8 se pot încărca în jumătate de oră și pot funcționa o  jumătate de zi.  Pentru a beneficia de această caracteristică, utilizatorii vor plăti separat. Nici această informație nu a fost detaliată în conferința de prezentare oficială, cel mai probabil de teama eventualelor controverse. Trebuie menționat faptul că alte companii producătoare de tehnologie mobilă oferă această caracteristică inclusă în prețurile standard. Din acest punct de vedere, compania Apple ar putea să-și atragă numeroase critici din partea utilizatorilor.

O altă controversă a lui iPhone X este legată de Face ID. Această tehnologie inovativă a fost unul dintre motivele nerăbdării potențialilor clienți. Se pare însă că acest sistem, pe cât de așteptat a fost de către toată lumea, pe atât este de controversat. Cu Touch ID, totul părea simplu. Noul sistem Face ID va recunoaște o singură față. Așadar, utilizatorii iPhone X nu vor putea înregistra decât propria față, atât pentru a face deblocarea, cât și pentru realizarea plăților cu Apple Pay.

Cei de la Apple susțin că totul ține de protecție, Face ID oferind un plus de securitate față de ceea ce oferea Touch ID. Reprezentanții companiei nu au menționat aceste dezavantaje în conferința de ieri. Se pare că au încercat să evite controversele. Totuși, din prezentarea modelului aniversar au fost deduse aceste limitări deranjante pentru unii. Presa nu a ratat ocazia de a detalia controversele. Se vehiculează faptul că Face ID nu este atât de performant cum se așteptau clienții. Acest sistem pare incapabil să recunoască mai multe fețe, acest lucru constituind un dezavantaj destul de mare pentru mulți clienți.

Dincolo de controverse, noul iPhone aniversar va ajunge, în curând, la utilizatori din peste 20 de țări de pe glob.

Surse: 9to5mac.com, appleinsider.com