Ce noutăți ne aduce nou iOS 10?
Ca în fiecare an, în cadrul conferinței WWDC dedicată în principal dezvoltatorilor de aplicații, iOS a fost în centrul atenției iar Apple, ne-a promis că vom avea parte de cel mai mare update de până acum.
În iOS 10 există o funcție numită „Raise to wake”. Așa cum sugerează și numele, ecranul va fi aprins automat în momentul în care telefonul este ridicat. În acest fel, utilizatorul are acces rapid la notificări, fără atingerea senzorului de amprente.
Ecranul de notificări arată și se comportă asemănător celui de pe Android. Utilizatorul poate interacționa cu mesajele primite fără a deschide aplicațiile corespunzătoare, direct din meniul de notificări, folosind tehnologia 3D Touch.
De asemenea, vor exista widget-uri care vor rula independent de aplicația-mamă. Spre exemplu, o aplicație de fotbal va putea afișa rezultatele live în cadrul unui widget, din nou, la fel ca pe Android.
Aplicația Phone primește, la rândul ei, câteva modificări subtile de design. Printre acestea se numără butoane mai bine plasate pentru diversele modalități de contact disponibile. O funcție interesantă este detectarea automată a apelurilor de tip spam. Aceasta intră în vigoare când sunt primite apeluri repetate de pe telefoane cu numere private.
Apple va permite dezvoltatorilor să aibă acces la librăriile software folosite de Siri. Asta înseamnă că orice aplicație poate fi folosită prin intermediul comenzilor vocale. De exemplu, când WhatsApp va oferi suportul necesar, utilizatorul va putea da o comandă de genul ”trimite un mesaj pe WhatsApp lui George și spune-i că întârzii” .
Apple va folosi un sistem propriu de inteligență artificială pentru a recunoaște persoane și obiecte în cadrul imaginilor gestionate cu aplicația Photos. Utilizatorul va putea, astfel, găsi rapid pozele în care apare o anumită persoană sau care includ un anumit element vizual.
Tehnologia va rula direct de pe telefon, nefiind necesară o conexiune la internet pentru a avea acces la funcțiile oferite de aceasta. În general, sistemele de inteligență artificială rulează pe serverele companiilor care le dețin, neputând fi folosite fără o conexiune la internet.
Noua versiune a aplicației Photos va împrumuta câteva idei de la Google Photos. Printre acestea se numără organizarea inteligentă a fotografiilor în funcție de persoanele și locațiile detectate. Această facilitate se va regăsi într-un tab nou, denumit Memories.
Maps, una dintre cele mai criticate aplicații Apple de-a lungul timpului, va fi și ea „deschisă”, permițând dezvoltatorilor să creeze diverse extensii. Cu ajutorul acestor extensii, Maps va putea fi folosită, dincolo de ghidare, pentru o serie întreagă de acțiuni care au la bază localizarea precum rezervarea unei mese la restaurant sau comanda unei mașini Uber.
iOS vine și cu o aplicație nouă – Apple Home. Construită pe baza infrastructurii puse la dispoziție de HomeKit, Apple Home permite controlarea dispozitivelor de tip Internet of Things.
Ca în fiecare an, noua versiune de iOS este lansată în toamnă. iOS 10 este disponibilă pe iPhone 5 (și versiunile mai noi), generația a 6-a de iPod Touch, iPad 2 mini respectiv iPad generația a 4-a (și versiunile mai noi).
În caz că nu reușești să instalezi noul sistem de operare de la Apple pe dispozitivul tău, poți apela oricând la echipa Glassgsm.