0

iPhone și realitatea augmentată – elemente care vor schimba lumea

Poate că pare prea mult spus, dar datele științifice o dovedesc: iPhone și realitatea augmentată au schimbat deja lumea. Într-un interviu recent pentru publicația „The Independent”, Tim Cook a explicat de ce este convins că iPhone și realitatea augmentată au schimbat deja coordonatele existențiale ale omenirii.

Acum un an, fanii Apple au fost fascinați de un video în care reprezentanții companiei arătau un portal virtual în mijlocul unei străzi reale. Pe atunci, ediția aniversară iPhone X era doar o idee bine conturată, dar nu concretizată. Ei bine, odată cu apariția acestui model inovativ, funcția AR (realitate augmentată) va schimba atât perspectiva asupra tehnologiei viitoare, dar va reprezenta și o schimbare esențială pentru omenire. Așa cum explică Tim Cook, menirea acestei funcții este să facă lumea reală mai bună.

Realitatea augmentată (AR) funcționează prin examinarea atentă a elementelor din realitate. Se analizează, se întocmesc hărți, apoi se plasează obiecte virtuale în decorul real. Noua funcție AR a celor de la Apple folosește iPhone-ul pentru a prelua elementlele din realitate. Un exemplu oferit de publicația „The Independent” este o aplicație a celor de la IKEA. Aceasta permite utilizatorilor de iPhone să examineze din confortul propriei locuințe, diverse obiecte din magazine. Astfel, clienții care vor dori să cumpere o canapea, vor putea vedea exact dacă se asortează cu elementele casei lor sau în ce loc se potrivește mai bine… și vor putea face asta chiar de acasă.

Tim Cook este de părere că shopping-ul se va schimba radical odată cu funcția AR. Se pare că aplicațiile de acest gen nu vor fi prezente doar în domeniul shopping-ului, ci și în domenii precum educația, navigațiile și altele. Tim Cook a precizat în cadrul interviului, faptul că noul software va determina schimbări uriașe.

Este important de precizat că reprezentanții Apple se declară optimiști și entuziasmați de această nouă funcție. Ei spun că în viitorul apropiat realitatea augmentată va fi una din funcțiile cel mai des folosite. Nu o vor folosi doar pasionații de tehnologie inovativă, ci majoritatea utilizatorilor de iPhone. Apple – așa cum subliniază Tim Cook – nu a creat realitatea augmentată, ci o platformă de senzori și software. Pe baza acestor elemente, dezvoltatorii pot construi cât mai bine.

„Modul în care vă dezvoltați ideile atât de grozave, determină o mărire a complexității părții de software, iar responsabilitatea noastră este să punem toate aceste date în sistemul operational”, precizează Tim Cook.

Acesta a mai menționat și faptul că foarte mulți dezvoltatori creează aplicații pentru iPhone, folosindu-se de elementele create de Apple. Cu ajutorul acestor dezvoltatori, Cook spune că Apple nu face decât să „planteze semințe”. Face asta pentru dezvoltarea funcției realitate augmentată AR, dar și a altor inovații tehnologice viitoare.

Conform statisticilor, există peste 15 milioane de dezvoltatori în întreaga lume. Dintre aceștia, doar câțiva vor crește ideile lor în ecosistemul de aplicații al viitorului.

Cât despre competiție… multe companii au încercat să minimalizeze inovațiile celor de la Apple. Totuși „nimeni nu a reușit să se ridice la un astfel de nivel tehnologic. Companiile celelalte nu au control și asupra părții de hardware și de software. Asta plasează compania Apple într-o poziție privilegiată, pentru că a reușit să realizeze integrarea celor două părți”, a mai adăugat Tim Cook.

Rămâne de văzut dacă funcția realitate augmentată va revoluționa lumea, așa cum preconizează Tim Cook.

Sursa: The Independent