0

Samsung versus Apple… la tribunal

Samsung versus Apple – un proces care pare să nu se mai termine

Au trecut deja mai bine de cinci ani de când Apple și Samsung au decis să-și rezolve divergențele în sala de judecată. De la inițierea bătăliei dintre cele două mari companii și până acum, unul din judecători a decis în favoarea companiei Apple… însă recent, un alt judecător a revenit asupra deciziei și a cerut rejudecarea.

Se pare că motivul discordiei dintre cele două mari companii l-a constituit design-ul smartphone-urilor iPhone. Apple a sesizat faptul că Samsung a copiat elemente atât din design-ul, cât și din interfața iPhone. Ulterior, elementele copiate au fost folosite ca strategie pentru creșterea vânzărilor la propriile produse. Este vorba de design-ul smartphone-ului iPhone 3G.

Prima confruntare dintre cele două companii a avut loc în 2012. Atunci, decizia tribunalului a fost aceea că Samsung trebuia să plătească companiei Apple, daune de peste un miliard de dolari. Desigur, în anii care au urmat, cu fiecare apel, această cifră a fost scăzută, până a ajuns la 400 milioane de dolari.

Samsung versus Apple – procese de ieri și de azi

Sentința de ieri, emisă de judecătorul Lucy Koh înclină din nou în favoarea companiei Samsung. S-a stabilit că e nevoie de o nouă recalculare a valorii daunelor estimate. Compania Samsung a fost acuzată că nu a respectat brevetele de design ale celor de la Apple. Acum, ar putea acum să plătească o sumă și mai mică de 400 de milioane de dolari.

Întrebarea este dacă aceste daune trebuie calculate în funcție de profitul total obținut în urma vânzărilor dispozitivelor cu elemente furate din design-ul celor de la Apple. Samsung a încercat să demonstreze că elementele copiate de la Apple au fost foarte puține și nesemnificative. În plus, pe lângă aceste elemente, dispozitivele mai aveau multe alte caracteristici esențiale. Se pare că tocmai aceste caracteristici făceau ca diferența dintre un smartphone Apple și un Samsung să fie clară.

Odată cu decizia luată ieri de judecătorul Koh, s-a ajuns la concluzia că această cauză trebuie să se întoarcă la un tribunal inferior. Cele două companii mai au timp până pe data de 25 octombrie pentru a-și pregăti argumentele pentru ceea ce doresc să demonstreze.

Samsung versus Apple – în ochii analiștilor

Desigur, disputa dintre cele companii a pornit de la ideea de concurență. La momentul acctual, Samsung și Apple sunt două dintre cele mai importante companii producătoare de telefonie mobilă și nu numai. De-a lungul timpului, inovațiile tehnologice au atras clienți din ce în ce mai mulți. Fiecare din aceste două companii au încercat să fie cu un pas înaintea celeilalte.

Dincolo de caracteristicile inovative implementate pe dispozitivele concepute, un rol esențial în promovare – fie ea pozitivă sau negativă – îl contituie presa. Informația astăzi se difuzează aproape instant. Zvonurile legate de tehnologii unice sau de defecte, se răspândesc și ele cu o viteză uluitoare.

Un exemplu elocvent este publicația Consumer Reports. Aceasta a relatat recent câteva motive pentru care clienții ar trebui să își îndrepte atenția către Samsung Galaxy S7. Conforma acesteia, Samsung Galaxy S7 are câteva caracteristici care depășesc prin performanță modelul iPhone 8. Calitatea apelurilor și autonomia bateriei sunt două dintre caracteristicile pe care publicația le consideră superioare modelului de la Apple.

Desigur, părerea celor de la Consumer Reports este combătută de alte publicații. Există voci care susțin că iPhone 8 este superior lui Samsung Galaxy S7 prin performanțele camerei și nu numai. Dincolo de aceste aspecte, concurența dintre Samsung și Apple va avea întotdeauna nuanțe mai puțin sau mai mult accentuate, în funcție de circumstanțe.

Surse: Consumer Reports, The Times