0

Un Hacker susține că a pus mâna pe uneltele folosite de FBI pentru a sparge un iPhone

Anul trecut, a avut loc un război între Apple și FBI din cauza unui iPhone deținut de Syed Farook, unul dintre atacatorii din Decembrie 2015 din San Bernardino. FBI le-a ordonat celor de la Apple să le ofere acces la acest iPhone susținând că este vorba de o problemă de securitate națională. Compania Apple a refuzat să facă acest lucru, susținând că, dacă va face acest lucru, va deschide ușa către datele private ale utilizatorilor de terminale Apple.

Războiul a luat sfârșit

Războiul s-a încheiat subit când FBI a apelat la o companie din Israel numită Cellebrite, care a spus că ar fi capabilă să spargă telefonul cu sau fără ajutorul lui Apple. Acum, se pare că Cellebrite a fost victima unui hacker. Acesta a eliberat în mod intenționat o parte din datele furate de la Cellebrite trimițând un semnal de alarma celor de la FBI.

Conținutul datelor

Datele includ o parte din codurile care, aparent, au legătura cu spargerea iPhone-urilor precum acel iPhone 5c, și alte device-uri cu sistem de operare Android. Totuși, tehnicile folosite de companie pentru a sparge iPhone-urile „mai noi”, nu au fost făcute publice. Într-un interviu, hacker-ul susține că inventarea unor unelte de genul acesta fac inevitabilă publicarea lor. Acestea pot fi folosite de oricine are câteva cunoștințe tehnice în domeniu, inclusiv de cei care nu au intenții așa bune.

Însăși Cellebrite refuza să recunoască că a fost victima unui asemenea atac, fapt ce sugerează că acest cod nu ar fi codul sursa, ci de fapt este codul ce poate fi obținut de clienții aplicației Cellebrite. O altă sursă susține că într-adevăr  Cellebrite a fost victima unui atac, și compania a declarat că au fost furate doar niște informații despre clienți. Alte rapoarte au indicat că, totuși, compania ar putea minți.

Fie că Cellebrite chiar a ajutat pe cei de la FBI sau nu, sau chiar dacă a fost victima acestui hacker și deține acel cod sursă sau nu, mesajul din partea hacker-ului către FBI este unul destul de clar: „@FBI Ai grijă ce îți dorești.”